Ryba po grecku na wigilijny stół

    Ryba po grecku na wigilijny stół

    75polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Smaczna potrawa rybna, która oprócz karpia i śledzia ozdobi nam wigilijny stół. Zobacz też nasz video przepis z tym daniem.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk)
    • 2 duże marchewki
    • 2 cebule
    • 1 duża pietruszka
    • 1/2 selera
    • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
    • 1 szklanka oleju
    • sól, pieprz do smaku
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Filety pokroić na kawałki (około 6 cm długości), zamoczyć w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w mące.
    2. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. Usmażoną rybę odstawić.
    3. Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do głebokiej patelni, wlać 4 łyżki oleju i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.
    4. Obraną marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do cebuli, dodać wodę, sól i pieprz i dusić na małym ogniu około 30 minut (aż jarzyny będą miękkie). W razie potrzeby dodać więcej wody.
    5. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i jeszcze dusić 5 minut.
    6. Na głęboki półmisek wykładać na przemian ugotowane warzywa z przecierem i usmażoną rybę (tj. jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny).

    rada

    Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno. Gotowe danie można przybrać listkami zielonej pietruszki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ryba po grecku
    Ryba po grecku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (8)

    oleńka
    autor:
    48

    zmiana składników na zdrowsze. Ja ryby nie panieruję przed smażeniem, tylko smażę w kawałkach taką, jaka jest. W ten sposób - mam nadzieję - obcinam trochę kalorii, bo panierka zawsze nasiąka mocno tłuszczem. Smak tak samo wyśmienity! - 28 paź 2010

    alaola
    autor:
    18

    - 07 maj 2012

    autor:
    10

    Bardzo dobry przepis! Polecam rowniez ozdobic plastrkami cytryny i pietruszka. Wesolych Swiat! - 23 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis