Wigilijny kompot

    Wigilijny kompot

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kompotu z suszonych owoców nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 30 dkg suszonych jabłek
    • 30 dkg suszonych śliwek
    • 30 dkg suszonych gruszek
    • 3 l wody
    • 5 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Suszone owoce włożyć do garnka i zalać wodą.
    2. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
    3. Po ugotowaniu do gorącego kompotu dodać cukier, dokładnie wymieszać.
    4. Podawać wraz z ugotowanymi owocami w wysokich szklankach.

    rada

    Do gotowania kompotu można tez dodać 15 dkg rodzynek.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis