Karp w brązowym sosie piwnym

    Karp w brązowym sosie piwnym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Połączenie piernika, piwa i ryby może być nieco nietypowe dla wielu smakoszy, ale warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 karp, około 2 kg
    • 1 cytryna
    • 1 duża cebula
    • 1 seler korzeniowy (100g)
    • 100 g masła
    • 60 g pierniczków lub piernika (bez polewy)
    • 1/2 szkl. mąki
    • 3/4 l ciemnego piwa
    • 2 liście laurowe
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 6 jagód jałowca
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Oczyścić karpia z łusek, opłukać i pokroić na 4 kawałki równej wielkości. Przyprawić solą i pieprzem. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim karpia. Obrać cebulę, umyć i obrać seler, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
    2. Obtoczyć karpia w mące. Rozgrzać 70 g masła na patelni i smażyć karpia aż będzie brązowy z obu stron. Dodać cebulę i seler i chwilkę podsmażyć. Zetrzeć piernik i posypać nim karpia. Wlać piwona patelnię, a liść laurowy, ziele agnielskie i jagody jałowca wsypać do małej saszetki z gazy i włożyć do sosu.
    3. Dodać sól i pieprz oraz szczyptę cukru. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Usunąć przyprawy a karpia ułożyć na ciepłym półmisku pod przykryciem. Dodać pozostałe masło i trochę 30 g mąki do sosu i dobrze wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Podawać z kluskami śląskimi i sałatką z ogórków.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    super.polecam! - 26 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis