Łosoś w galarecie

    Łosoś w galarecie

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bardzo prosta świąteczna potrawa. Delikatne kawałki ryby w galarecie z jajkiem i ziołami. Spróbujcie tej wykwintnej wersji kolacji wigilijnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 1 pasternak
    • 1 marchew
    • 1 łyżka soli
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1 opakowanie (7 g) żelatyny
    • 500 g łososia
    • natka pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jajka na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Aby przygotować bulion warzywny (około 1,5 litra na 500 g łososia) należy umieścić całą cebulę, pasternak i marchew we wrzącej wodzie. Po 10 minutach gotowania dodać pieprz, sól i liść laurowy. Gotować jeszcze przez 20 minut.
    2. Żelatynę rozpuścić w chłodnej wodzie i pozostawić aby napęczniała.
    3. Gdy bulion będzie się gotował, oprószyć łososia solą i pieprzem łososia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.
    4. Dodać do bulionu żelatynę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
    5. Drobno posiekać natkę pietruszki i czosnek, a ugotowane jajka pokroić w plasterki.
    6. Umieścić łososia na talerzu i rozdrobnić widelcem.
    7. Ułożyć rozdrobnionego łososia w głębokim półmisku, posypać natką pietruszki i posiekanym czosnkiem.
    8. Wlać połowę bulionu a następnie ułożyć plasterki jajek. Wlać pozostały bulion. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis