Muffiny z pajęczyną

    Muffiny z pajęczyną

    9polubień
    35min.


    Zrobione przez 92 osoby

    Będziesz mieć dużo zabawy z tymi strasznymi babeczkami z pajęczyną. Design pajęczyny bardzo łatwo osiągnąć. Powodzenia!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 150 g masła
    • 225 g cukru
    • 4 jajka
    • 1 i 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 200 g mąki
    • 60 g kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 175 ml mleka
    • 300 g gotowego lukru białego
    • 300 g gotowego lukru czekoladowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Natłuścić formę do muffinów lub wyłożyć foremkami z papieru.
    2. W średniej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać jajka i wanilię. W osobnej misce połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy na przemian z mlekiem do momentu połączenia wszystkich składników. Nałożyć ciasto do foremek równomiernie za pomocą łyżki.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu będą sprężynować. Ostudzić pozostawiając w foremce.
    4. Po ostudzeniu wyłożyć z foremek i posmarować wierzch białym lukrem. Następnie narysować lukrem czekoladowym okręgi od środka do zewnątrz. Okręgi powinny być w 1/2-1 cm odstępach. Następnie zaczynając od środka przeciągnąć nożem lub patyczkiem od środka do krawędzi muffina. Powtórzyć czynność 5-8 razy w równych odstępach, aby utworzyć wzór pajęczyny. To samo zrobić z pozostałymi muffinami.
    5. Na koniec można na środku umiścić plastikowego pająka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis