Poncz z brandy

    Poncz z brandy

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Syropem tym ponczuje się ciasta, np. biszkopt do tortu, żeby były bardziej wilgotne i jeszcze smaczniejsze!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki na 2 ciasta

    • 2 szkl. wody
    • 1 szkl. cukru
    • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 1/4 szkl. brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku połączyć wodę, cukier i skórkę z cytryny. Doprowadzić mieszankę do wrzenia i gotować przez 5 minut. Przecedzić do szczelnego pojemnika, wyciągnąć skórkę z cytryny. Zostawić do ostygnięcia, następnie przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Kiedy będziemy gotowi polewać ciasto naszą mieszanką należy dodać brandy i wtedy smarować warstwy ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis