Kremowy makaron z pesto i krewetkami

    (1224)

    Ulubione danie naszej rodziny - smakuje równie świetnie z mięsem kraba zamiast krewetek.


    Zrobione przez 1078 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 kg makaronu linguini (lub spaghetti)
    • 115 g masła
    • 500 g tłustej śmietany
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 80 g (1 szklanka) startego parmezanu
    • 75 g (1/3 szklanki) pesto
    • 1/2 kg krewetek, obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko soloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż makaron będzie al dente; odsączyć.
    2. W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu. Wmieszać śmietanę i doprawić pieprzem. Gotować od 6 do 8 minut, stale mieszając.
    3. Do sosu dodać parmezan, mieszając aż wszystko się dobrze połączy. Wmieszać pesto i gotować od 3 do 5 minut, aż sos zgęstnieje.
    4. Wmieszać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe, około 5 minut. Podawać z gorącym makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1224)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)