Makaron z wegańskim sosem arrabbiata

    Makaron z wegańskim sosem arrabbiata

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 14 osób

    To smaczna potrawa bezmięsna, do której świetnie pasuje sałatka z zielonej sałaty, kawałek chleba i zdrowy apetyt!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 opakowania makaronu spaghetti
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 2,5 litra pomidorów w cząstkach z puszki
    • 1 i 1/2 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki w płatkach
    • 2 listki laurowe
    • 10 listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut aż będzie al dente; odcedzić.
    2. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny.
    3. Dodać ugotowany makaron i odstawić na co najmniej 5 minut przed zamieszaniem i podaniem. Posypać 1/2 szklanki startego sera Romano lub parmezan.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis