Makaron a'la Santa Fe

    Makaron a'la Santa Fe

    8polubień
    10godz.35min.


    Zrobione przez 38 osób

    To danie z makaronu z kurczakiem i warzywami, które podawane jest w amerykańskich restauracjach na zimno i wspaniale smakuje w ciepłe popołudnia.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5 l wody
    • 450 g makaronu świderki
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) soku pomidorowego
    • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
    • 1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • 3/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
    • 75 g (1/2 szklanki) ugotowanych ziaren kukurydzy
    • 15 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej świeżej kolendry
    • 25 g (1/4 szklanki) drobno posiekanej zielonej cebulki
    • 2 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ugotowana i pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 10godz.35min. 

    1. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Opłukać pod zimną bieżącą wodą i dobrze odcedzić.
    2. Wymieszać sok pomidorowy z oliwą, octem, papryką chili, czerwoną papryką, solą i pieprzem. Wymieszać sos z odcedzonym makaronem i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
    3. Wymieszać parmezan z kukurydzą, kolendrą, cebulką, czerwoną i zieloną papryką i z piersią kurczaka. Wymieszać ze schłodzonym makaronem, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis