Sos słodko-kwaśny

    (768)

    Wyśmienity tradycyjny słodko-kwaśny sos, znakomicie pasujący do klopsików mięsnych, do wszelkich smażonych potraw typu tempura, a nawet po prostu do ryżu!


    Zrobione przez 690 osób

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 80 ml (1/3 szkl.) octu
    • 160 ml (2/3 szkl.) wody
    • 60 ml (1/4 szkl.) sosu sojowego
    • 1 łyżka ketchupu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Wlać ocet, wodę, sos sojowy i ketchup do średniej wielkości garnka, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą i doprowadzić wszystko do wrzenia. Mieszać cały czas, aż mieszanka zgęstnieje. Gotowe!
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (768)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)