Sos słodko-kwaśny

    Sos słodko-kwaśny

    5polubień
    12min.


    Zrobione przez 690 osób

    Wyśmienity tradycyjny słodko-kwaśny sos, znakomicie pasujący do klopsików mięsnych, do wszelkich smażonych potraw typu tempura, a nawet po prostu do ryżu!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 80 ml (1/3 szkl.) octu
    • 160 ml (2/3 szkl.) wody
    • 60 ml (1/4 szkl.) sosu sojowego
    • 1 łyżka ketchupu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Wlać ocet, wodę, sos sojowy i ketchup do średniej wielkości garnka, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą i doprowadzić wszystko do wrzenia. Mieszać cały czas, aż mieszanka zgęstnieje. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis