Fra Diavolo, czyli pikantny sos do makaronu

    Fra Diavolo, czyli pikantny sos do makaronu

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 635 osób

    W tym sosie znajdują się krewetki i przegrzebki i jest naprawdę ostry. Najlepiej smakuje z makaronem linguini.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 ząbków ząbków czosnku, zgniecionych
    • 700 g (3 szklanki) obranych pomidorów z puszki wraz z sokiem, drobno posiekanych
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki w płatkach
    • 1 opakowanie (450 g) makaronu linguini (lub spaghetti)
    • 250 g małych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 250 g przegrzebków
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać czosnek na średnim ogniu. Gdy zacznie skwierczeć, wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
    2. W międzyczasie w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut, aż makaron będzie al dente; odcedzić.
    3. W dużej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużym ogniu. Dodać krewetki i przegrzebki i smażyć prze około 2 minuty, często mieszając, aż krewetki staną się różowe. Dodać krewetki wraz z przegrzebkami do mieszaniny z pomidorami. Wmieszać pietruszkę. Dusić przez 3-4 minuty, do chwili aż sos zacznie bulgotać. Polać sosem makaron.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis