Łatwy sos do pizzy

  • 7polubień
  • 2godz.10min.

Prosty sos do pizzy, który stosuje się w wielu pizzeriach. Gęstość sosu można zmieniać regulując ilość dodanej wody.

Frank Sweterlitsch

Składniki

ilość sztuk: 1 duża pizza

  • 175 g koncentratu pomidorowego
  • 350 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, rozdrobnionego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. Wymieszać dobrze koncentrat pomidorowy z wodą i oliwą. Dodać czosnek, sól i pieprz do smaku, oregano, bazylię i rozmaryn. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin, aby smaki się wymieszały. Nie wymaga gotowania, wystarczy rozprowadzić go na cieście na pizzę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Allrecipes
autor:
13

Ale jak sos mógł się zwarzyć jeśli się go nie gotuje? Co się dokładnie stało? Do sosu najlepiej dodać nieco mniej wody (1 szklankę) i na początek mniej oliwy (1/4 szklanki). A jeśli będzie za gęsty - dodać więcej według upodobania. - 25 lut 2013

ksakwerda
autor:
6

Coś nie tak z proporcjami. Mi się zupełnie zwarzył. - 24 lut 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie