Zielony makaron szpinakowy

    Zielony makaron szpinakowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 39 osób

    Ten zielony makaron szpinakowy ma bardzo ciekawą teksturę i smak – ale smakuje lepiej niż kupny makaron szpinakowy, bo jest świeży. Można go użyć do zup lub sosów - smakuje świetnie w obu wersjach. Przepis jest łatwy i zapewniam, że dostaniesz mnóstwo komplementów, kiedy podasz ten makaron!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g (1 i 1/4 szklanki) szpinaku w liściach, porwanego na kawałki
    • 2 łyżki wody
    • 1 jajko
    • 1/2 soli
    • 150 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.20min. suszenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W garnku wymieszać szpinak z wodą. Przykryć garnek i gotować aż szpinak będzie bardzo miękki. Lekko przestudzić.
    2. Przełożyć szpinak wraz z sokiem do pojemnika blendera, dodać jajko i sól, przykryć naczynie i zmiksować zawartość na gładką masę. Przełożyć masę do miski i dodać tyle mąki, żeby powstało dość gęste ciasto.
    3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Wyrabiać przez 1 minutę. Rozwałkować bardzo cienko. Pozostawić na 20 minut. Luźno zrolować. Ponacinać paski o szerokości 0,5 cm. Rozwinąć ciasto. Przyciąć do pożądanej długości. Rozłożyć na kratce kuchennej żeby makaron wysechł. Pozostawić na 2 godziny.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis