Makaron po śródziemnomorsku

    Makaron po śródziemnomorsku

    13polubień
    25min.


    Zrobione przez 42 osoby

    Wyjątkowy, lecz bardzo prosty przepis. To ulubione danie mojej rodziny! Można je podawać na zimno lub na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 1/2 kg makaronu perciatelli (lub spaghetti)
    • 12 oliwek Kalamata, bez pestek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki orzeszków piniowych
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 115 g świeżej posiekanej bazylii
    • sok z 1 cytryny
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 60 g sera feta (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużym garnku z osolona wodą ugotować makaron.
    2. W międzyczasie wymieszać tuńczyka z oliwkami, orzechami, czosnkiem, pietruszką, bazylią i pokruszonym serem feta.
    3. Odsączyć makaron, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać z mieszaniną z tuńczykiem. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis