Makaron po śródziemnomorsku

    (40)

    Wyjątkowy, lecz bardzo prosty przepis. To ulubione danie mojej rodziny! Można je podawać na zimno lub na ciepło.


    Zrobione przez 42 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 1/2 kg makaronu perciatelli (lub spaghetti)
    • 12 oliwek Kalamata, bez pestek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki orzeszków piniowych
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 115 g świeżej posiekanej bazylii
    • sok z 1 cytryny
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 60 g sera feta (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużym garnku z osolona wodą ugotować makaron.
    2. W międzyczasie wymieszać tuńczyka z oliwkami, orzechami, czosnkiem, pietruszką, bazylią i pokruszonym serem feta.
    3. Odsączyć makaron, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać z mieszaniną z tuńczykiem. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (40)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis