Makaron "anielskie włosy" ze szparagami

    Makaron "anielskie włosy" ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 284 osoby

    To wspaniałe danie z makaronu o niskiej zawartości tłuszczu. Podaję je swoim gościom przy każdej okazji. Proponuję podawać z sałatką owocową i francuskim pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g świeżych szparagów, obranych i przyciętych na kawałki wielkości 2,5 cm
    • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
    • 250 g świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
    • 250 g makaronu "anielskie włosy" (lub spaghetti)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki w płatkach
    • 40 g (1/2 szklanki) startego sera parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. W teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu podsmażać (saute) szparagi przez około 3 minuty. Dodać bulion drobiowy i pieczarki, dusić jeszcze przez 3 minuty.
    3. Odcedzić makaron i wyłożyć na duży półmisek. Delikatnie wymieszać z mieszaniną ze szparagami, a następnie posypać parmezanem i ostrą papryką w płatkach.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis