Spaghetti amatriciana

    Spaghetti amatriciana

    17polubień
    35min.


    Zrobione przez 451 osób

    To klasyczne danie włoskie zawierające makaron, boczek i pomidory. Koniecznie użyj świeżej bazylii!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 plastry boczku pokrojone w kostkę
    • 80 g (1/2 szklanki) drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
    • 1/4 łyżeczki zmielonej ostrej papryki w płatkach
    • 850 ml pomidorów w puszce (bez skórki)
    • 1/2 kg surowego makaronu linguine
    • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
    • 2 łyżki startego sera parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Boczek podsmażyć w średnim rondlu na średnim ogniu aż będzie chrupiący (około 5 minut). Odlać tłuszcz z rondla, pozostawiając jedynie około 2 łyżki na dnie.
    2. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty. Wmieszać czosnek i ostrą paprykę w płatkach; smażyć ok. 30 sekund. Dodać pomidory wraz z sokiem i dusić całość około 10 minut, dzieląc pomidory na części drewnianą łyżką.
    3. W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużym garnku z 2 litrami gotującej osolonej wody. Odcedzić.
    4. Do sosu wmieszać bazylię, a następnie wymieszać sos z odsączonym makaronem. Podawać posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    4

    Czego to sie nazywa spaghetti jak w przepisie jest linguine? - 01 paź 2014

    autor:
    1

    fajny przepisik - 02 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis