Gęś pieczona
1 / 1 Zdjęcie:  CorkyF
Następne

Gęś pieczona

  • 0
  • 1
    polubienie
  • 1dzień4godz.

Zaimponuj swoim gościom tą chrupiącą, wilgotną i niezwykle smakowitą pieczoną gęsią. Ten przepis wymaga przygotowania na dzień lub dwa wcześniej, ale efekt pozostawi wspomnienia na całe życie, a może nawet spowoduje powstanie nowej tradycji?!

Christine L.

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 1 gęś (ok. 4,5 kg)
  • 250 g (1 i 1/2 szklanki) dzikiego ryżu
  • 1200 ml (5 szklanek) zimnej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 375 g (2 i 1/2 szklanki) świeżych grzybów shitake, drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml (2/3 szklanki) wytrawnej sherry
  • 475 ml (2 szklanki) sosu z podrobów drobiowych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  +1dzień inne  ›  Gotowe w: 1dzień4godz.30min. 

  1. Delikatnie ponakłuwać skórę gęsi wykałaczką, uważając aby nie ponakłuwać mięsa. Do dużego garnka w którym zmieści się gęś wlać wodę do 2/3 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Zanurzyć gęś w wodzie szyją do dołu na 1 minutę, aż na skórze pojawi się gęsia skórka. Odwrócić gęś kuprem w dół i powtórzyć proces. Wyjąć gęś z garnka i osączyć na durszlaku. Ułożyć piersią do góry na ruszcie brytfanki do pieczenia. Włożyć bez przykrycia do lodówki na 24 do 48 godzin aby skóra wyschła.
  2. Ryż ugotować na dzień przed pieczeniem gęsi. Wsypać ryż do garnka z 5 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Przechowywać w lodówce przez noc.
  3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  4. Na patelni, na średnim ogniu stopić masło i podsmażać cebulę aż będzie miękka. Wmieszać ugotowany ryż, grzyby i jajko. Doprawić przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Gęś oprószyć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do wewnątrz nałożyć nadzienie. Zaszyć otwór nicią kuchenną, a następnie położyć gęś piersią w dół na ruszcie w brytfance do pieczenia.
  5. Piec gęś w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny; nie otwierać w tym czasie drzwiczek piekarnika. Wyjąć gęś z piekarnika i za pomocą pipety do sosów zebrać tłuszcz, który zebrał się na dnie brytfanki. Odwrócić gęś piersią do góry i piec przez kolejną godzinę lub do chwili gdy temperatura wewnętrzna (mierzone termometrem do mięsa) osiągnie co najmniej 180 stopni C.
  6. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni C. Wyjąć gęś z piekarnika i przełożyć do większej brytfanki. Piec przez kolejne 15 minut aby gęś była jeszcze bardziej chrupiąca i przyrumieniona. Wyjąć gęś z piekarnika i odstawić bez przykrycia na około 30 minut, a następnie wyjąć nadzienie.
  7. Przygotować sos: Brytfankę z pierwszego etapu pieczenia postawić nad dwoma palnikami na kuchence. Dodać 2/3 szklanki sherry, wymieszać i wydrapać brytfankę drewnianą łyżką. Wymieszać z sosem z podrobów drobiowych, aby powstał gęsty sos do polania gęsi i nadzienia.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Zobacz także

Komentarze i oceny (2)

2
autor: Allrecipes

Ależ oczywiście że nie 300g! Ma być nawet 4,5 kg!! Dzięki za wychwycenie tego błędu - 28 mar 2013

2
autor: sussananet

Aby na pewno 300g gęsi a nie 3000g czyli 3 kg? - 27 mar 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie