Smażony ryż

    (54)
    40 min

    Szybki i łatwy do zrobienioa ryż smażony z boczkiem. Jesli ktoś woli może dodać mniej warzyw, tak czy inaczej przepis jest świetny.


    Zrobione przez 73 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 285 g mrożonej mieszanki warzywnej
    • 2 jajka
    • 750 g (4 szkl.) gotowanego białego ryżu
    • 6 plasterków wędzonego boczku
    • 50 g zielonego groszku
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przygotować mrożone warzywa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić.
    2. Usmażyć jajka na małej patelni jak jajecznicę, po czym pokroić na małe kawałki i odstawić.
    3. Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć w średniej temperaturze, aż się równomiernie podrumieni. Odsączyć, pokruszyć i odstawić, zostawiając na patelni tłuszcz po smażeniu.
    4. Na patelnię z pozostawionym tłuszczem włożyć ryż i mieszając podsmażać 2 do 3 minut, aż pokryje się tłuszczem. Dodać mieszankę warzywną, marchewkę i groszek oraz sos sojowy i razem wymieszać. Gotować przez 20 minut, po czym dodać usmażony boczek i jajka i mieszając smażyć kolejne 10 minut. Podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (54)

    Komentarze po polsku (3)

    Amieszka
    autor:
    1

    Mniam  -  14 sie 2014

    autor:
    1

    Jadłam wersję z krewetkami zamiast boczku i dodatkowo nutką imbiru...Niebo w gębie! Myślę że ta wersja jest równie pyszna  -  15 sty 2014

    Agnese
    autor:
    0

    Pyszne !!!  -  19 maj 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)