Grzaniec galicyjski

    Grzaniec galicyjski

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 220 osób

    Nie ma to jak po dobrej jeździe na nartach napić się grzańca galicyjskiego! Ciepłe wino szybko uderza do głowy, dlatego nie powinniśmy już po nim wracać na stok!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3/4 szkl. wody
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 laska cynamonu
    • 1 pomarańcza
    • 10 goździków
    • 750 ml czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
    2. Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
    3. Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis