Słodko-kwaśny sos do maczania

    Słodko-kwaśny sos do maczania

    9polubień
    7min.


    Zrobione przez 118 osób

    Świetny sos, doskonale pasujący do niemal każdego azjatyckiego dania. Można w nim maczać sajgonki, zanurzać pierożki lub topić inne przekąski. Jeśli chce się otrzymać sos gęstszy od proponowanego w przepisie, można rozpuścić w 1/8 do 1/4 szklanki zimnej wody dodatkowe 1/4 łyżeczki mąki kartoflanej i dolać do gotowanego sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 80 ml (1/3 szkl.) octu spirytusowego
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 160 ml (2/3 szkl.) niesłodzonego soku ananasowego
    • 2 łyżki ketchupu
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. W małym garnku wymieszać na małym ogniu za pomocą metalowej trzepaczki ocet z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, sok ananasowy, ketchup, brązowy cukier i sól. Podgrzewać ciągle mieszając, aż sos będzie równomiernie rozgrzany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis