Canja - zupa portugalska

    Canja - zupa portugalska

    10polubień


    Zrobione przez 54 osoby

    Smak Portugalii, ta prosta zupa z dodatkiem ryżu, pomidorów, marchewki i pokrojonej wędliny jest wyśmienita!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1400 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości
    • 1 cebula, posiekana
    • 1400 ml bulionu drobiowego
    • 1/4 szkl. ryżu długoziarnistego
    • 140 g pomidorów, obranych, bez nasion i posiekanych
    • 70 g posiekanych marchewek
    • sól i pieprz do smaku
    • 80 g pokrojonej w kostkę wędliny
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania

    1. Umieścić w dużej patelni kurczaka, cebulę i bulion drobiowy. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz na odstawić na bok. Przecedzić bulion przez sitko, wyrzucić cebulę i wybrać z powierzchni jak najwięcej tłuszczu.
    2. Wypłukać patelnię i z powrotem wlać bulion. Dodać ryż, pomidory i marchewkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki, około 25 minut.
    3. Kiedy kurczak ostygnie pokroić go w paski wielkości 1,5 x 4,5 cm. Z powrotem wrzucić kurczaka razem z wędliną do zupy i gotować tylko tak długo aby wszystko podgrzać. Dodać natkę pietruszki i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis