Tom Ka Gai (kokosowa zupa z kurczakiem)

    Tom Ka Gai (kokosowa zupa z kurczakiem)

    9polubień
    35min.


    Zrobione przez 254 osoby

    Kwintesencja tajskiej kokosowej zupy na bazie kurczaka. Sos rybny to przyprawa azjatycka, którą można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 340 g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 400 g mleka kokosowego
    • 2 szkl. wody
    • 2 łyżki rozgniecionego świeżego imbiru
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 1/4 szkl. świeżego soku z limonki
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 2 łyżki cienko pokrojonej cebuli dymki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pokroić kurczaka na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju przez 2-3 minuty aż kurczak będzie biały.
    2. Wlać do garnka mleko kokosowe i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać imbir, sos rybny, sok z limonki, pieprz cayenne i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie gotowy, około 10-15 minut.
    3. Posypać cebulką i świeżą kolendrą i podawać gorącą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    Bardzo łatwy przepis a jakie wrażenie zrobiłem,przed rodziną? Bardzo dobra zupa. - 13 paź 2012

    Amieszka
    autor:
    0

    W smaku dobre ale niestety to taka trochę smaczna woda z kurczakiem. Brakuje mi tam jakichś pływających warzyw, pędów bambusa czy czegokolwiek w środku. Szczególnie, że na zdjęciu dania się taka wizja pojawia, a w składzie na próżno ich szukać. - 27 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis