Zupa pomidorowa z ryżem

    Zupa pomidorowa z ryżem

    Zapisz do ulubionych


    Zrobione przez 35 osób

    Elegancka wersja tradycyjnej zupy pomidorowej z dodatkiem owoców morza. Jeśli chcesz prostszą zupę, możesz pominąć frutti di mare. Jeśli masz świeże pomidory z ogrodu możesz ich użyć zamiast tych z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 duża marchewka
    • 90 g (1/2 szkl.) ryżu długoziarnistego
    • 800 g krojoych pomidorów w puszce
    • 2 szkl. bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 340 g przegrzebków
    • 1/4 szkl. posiekanej świeżej bazylii

    Sposób przygotowania

    1. Podgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, seler, marchwkę i smażyć warzywa zaczną się robić miękkie, około 2-3 minuty. Dodać ryż i smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, aby pokryć cały ryż olejem. Wrzucić pomidory , wlać bulion i posypać solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
    2. Opłukać przegrzebki i jeśli są duże przekroić na pół. Wrzucić przegrzebki do zupy i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki a przegrzebki nieprzezroczyste, około 5-10 minut.
    3. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wmieszać bazylię i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis