Zupa pomidorowa z ryżem
1 / 1 Zdjęcie:  LISABGOLD
Następne

Zupa pomidorowa z ryżem

Elegancka wersja tradycyjnej zupy pomidorowej z dodatkiem owoców morza. Jeśli chcesz prostszą zupę, możesz pominąć frutti di mare. Jeśli masz świeże pomidory z ogrodu możesz ich użyć zamiast tych z puszki.

MARBALET

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 duża marchewka
  • 90 g (1/2 szkl.) ryżu długoziarnistego
  • 800 g krojoych pomidorów w puszce
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 340 g przegrzebków
  • 1/4 szkl. posiekanej świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Podgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, seler, marchwkę i smażyć warzywa zaczną się robić miękkie, około 2-3 minuty. Dodać ryż i smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, aby pokryć cały ryż olejem. Wrzucić pomidory , wlać bulion i posypać solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
  2. Opłukać przegrzebki i jeśli są duże przekroić na pół. Wrzucić przegrzebki do zupy i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki a przegrzebki nieprzezroczyste, około 5-10 minut.
  3. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wmieszać bazylię i podawać.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie