Vichyssoise - zupa z porów

    Vichyssoise - zupa z porów

    6polubień


    Zrobione przez 74 osoby

    Perełka wśród wszystkich zup na chłodno. Najlepszy wynalazek amerykański!! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 pory, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki masła
    • 120 g (3/4 szkl.) ziemniaków cienko pokrojonych
    • 550 ml bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 265 ml śmietany kremówki

    Sposób przygotowania

    1. Delikatnie poddusić na maśle lub margarynie posiekane pory i cebulę aż będą miękkie, około 8 minut. Nie dopupuścić, żeby zbrązowiały.
    2. Wsypać ziemniaki i wlać bulion na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Ostudzić. Przed podaniem delikatnie wmieszać śmietanę.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis