Keks po amerykańsku

    Keks po amerykańsku

    1polubienie
    6godz.


    Zrobione przez 97 osób

    To bogate w smaku, ciemne, owocowe ciasto, idealne na Święta Bożego Narodzenia. Można je udekorować lukrem, aby dodać mu nieco splendoru. Lepiej przygotować go nieco wcześniej, żeby dojrzał i zawilgł do czasu Świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 1 keks

    • 450 g wiśni kandyzowanych
    • 225 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 300 g (2 szklanki) rodzynek
    • 150 g (1 szklanka) suszonych porzeczek
    • 150 g (1 szklanka) daktyli, bez pestek, drobno posiekanych
    • 130 g blanszowanych migdałów w słupkach
    • 120 ml (1/2 szklanki) brandy
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g masła
    • 450 g (2 szklanki) brązowego cukru
    • 6 jajek
    • 180 ml (3/4 szklanki) melasy
    • 180 ml (3/4 szklanki) soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 6godz. 

    1. W średniej misce wymieszać wiśnie ze skórką cytrynową, rodzynkami, porzeczkami, daktylami i migdałami. Wmieszać brandy i odstawić na 2 godziny lub na noc. Wmieszać 1/2 szklanki mąki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę wielkości 20x20x7,5 cm, wyłożyć pergaminem i ponownie wysmarować tłuszczem. W małej misce wymieszać 2 szklanki mąki z sodą, goździkami, zielem angielskim, cynamonem i solą. Odstawić.
    3. W dużej misce utrzeć masło aż będzie lekkie i puszyste. Mieszając stopniowo dodawać brązowy cukier i jajka. W osobnym naczyniu wymieszać melasę z sokiem jabłkowym. Mieszając, dodawać do mieszaniny z masłem na przemian z mieszaniną z mąką tak, aby dodać 4 razy suche składniki, a 3 razy składniki płynne. Dodać owoce z mąką i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 3 do 3,5 godziny, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Wyjąć z foremki i odkleić pergamin. Całkowicie ostudzić, a następnie owinąć luźno w pergamin. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis