Indyk pieczony w rozmarynie

    (142)
    4 godz. 25 min

    Dzięki temu przepisowi indyk nie jest suchy i jest bardzo aromatyczny. Można go też użyć do przyrządzenia piersi kurczaka lub pieczonego kurczaka. Rozmiar kurczaka powinien zależeć od ilości zaproszonych gości.


    Zrobione przez 161 osób

    Składniki
    ilość porcji: 1 indyk

    • 1 cały indyk (ok. 6 kg)
    • 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 3 łyżki zgniecionego czosnku
    • 2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
    • 1 łyżka świeżej drobno posiekanej bazylii
    • 1 łyżka włoskiej mieszanki przyprawowej
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, bazylią, włoskimi przyprawami, pieprzem i solą. Odstawić.
    2. Indyka umyć wewnątrz i na zewnątrz i osuszyć papierowymi ręcznikami. Usunąć większe złogi tłuszczu. Poluzować skórę na piersiach przesuwając palcami powoli pomiędzy piersią i skórą. Luzować skórę aż po czubek udka, uważając aby jej nie przedziurawić.
    3. Dłonią rozprowadzić sporą ilość mieszaniny z ziołami pod skórę na piersiach i udach. Pozostałą część mieszaniny wetrzeć w zewnętrzną część piersi. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę w miejscach, gdzie widoczne jest mięso.
    4. Włożyć indyka na ruszt brytfanki do pieczenia. Dodać około 1/2 cm wody na dno brytfanki. Piec w zależności od wagi indyka: około 20 minut na pół kilograma w 175 stopniach C. Indyk est gotowy kiedy termometr do mięsa wetknięty w udo wskazuje 180 stopni C, a soki wyciekające po nakłuciu widelcem są przejrzyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (142)

    Komentarze po polsku (1)

    adam.vasilewski
    12

    Lepiej nie czekać aż temperatura w udzie osiągnie 180 stopni . 80 wystarczy  -  26 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis