Zaloguj się Zarejestruj się

Indyk pieczony w rozmarynie

Dzięki temu przepisowi indyk nie jest suchy i jest bardzo aromatyczny. Można go też użyć do przyrządzenia piersi kurczaka lub pieczonego kurczaka. Rozmiar kurczaka powinien zależeć od ilości zaproszonych gości.

Star Pooley

Składniki
ilość porcji: 1 indyk

  • 1 cały indyk (ok. 6 kg)
  • 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zgniecionego czosnku
  • 2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżej drobno posiekanej bazylii
  • 1 łyżka włoskiej mieszanki przyprawowej
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

  1. Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, bazylią, włoskimi przyprawami, pieprzem i solą. Odstawić.
  2. Indyka umyć wewnątrz i na zewnątrz i osuszyć papierowymi ręcznikami. Usunąć większe złogi tłuszczu. Poluzować skórę na piersiach przesuwając palcami powoli pomiędzy piersią i skórą. Luzować skórę aż po czubek udka, uważając aby jej nie przedziurawić.
  3. Dłonią rozprowadzić sporą ilość mieszaniny z ziołami pod skórę na piersiach i udach. Pozostałą część mieszaniny wetrzeć w zewnętrzną część piersi. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę w miejscach, gdzie widoczne jest mięso.
  4. Włożyć indyka na ruszt brytfanki do pieczenia. Dodać około 1/2 cm wody na dno brytfanki. Piec w zależności od wagi indyka: około 20 minut na pół kilograma w 175 stopniach C. Indyk est gotowy kiedy termometr do mięsa wetknięty w udo wskazuje 180 stopni C, a soki wyciekające po nakłuciu widelcem są przejrzyste.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie