Pieczone warzywa korzeniowe z sokiem jabłkowym

    Pieczone warzywa korzeniowe z sokiem jabłkowym

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Skarmelizowane pieczone warzywa w syropie z białym winem. Doskonałe do jesiennego lub zimowego obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 łyżki masła
    • 400 ml (3 szklanki) soku jabłkowego
    • 235 ml (1 szklanka) białego wina
    • 1/2 kg rzepy
    • 1/2 kg pasternaku
    • 1/2 kg marchwi
    • 1/2 kg słodkich ziemniaków
    • 1/2 kg brukwi
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Sok wymieszany z winem gotować w rondlu, aż zredukuje się do około 3/4 szklanki (około 30 minut). Mieszając trzepaczką dodać masło lub margarynę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    3. Obrać warzywa i pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Porozkładać na dwóch blachach do pieczenia. Polać mieszaniną z sokiem jabłkowym. Oprószyć solą i pieprzem. Potrząsać blachą, aby warzywa pokryły się sosem i przyprawami.
    4. Piec od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie i złociste (około 40 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis