Czatnej żurawinowy

    Czatnej żurawinowy

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 71 osób

    Czatnej to gęsty, aromatyczny sos owocowy, bardzo popularny w USA jako dodatek do mięs, głównie indyka świątecznego. Można go tez jeść z krakersami lub z serem typu Brie.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 350 g świeżych owoców żurawiny
    • 125 g (1 szklanka) jabłek, obranych i pokrojonych w małą kostkę
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu jabłkowego
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/8 łyżeczki mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W niewielkim rondelku wymieszać wodę z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodać żurawinę, jabłka, ocet jabłkowy, rodzynki i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut często mieszając.
    2. Przelać mieszaninę do plastikowej lub szklanej miski i przykryć folią spożywczą tak, aby była dociśnięta do wierzchu sosu. Ostudzić do temperatury pokojowej i podawać, albo przykryć i wstawić do lodówki. Przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis