Frytki ze słodkich ziemniaków

    (203)
    55 min

    Bataty, czyli słodkie ziemniaki są dostępne w supermarketach, a poznacie je po czerwonej skórce. Najlepiej smakują ciepłe, a nie gorące!


    Zrobione przez 209 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 8 słodkich ziemniaków pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (lub ósemki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    2. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z papryką. Dodać frytki i wymieszać ręcznie, żeby się dobrze pokryły mieszaniną. Wyłożyć na przygotowaną blachę.
    3. Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Najlepiej smakują lekko przestudzone do temperatury pokojowej.

    Zobacz jak to zrobić!

    Frytki z batatów
    Frytki z batatów
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (203)

    Komentarze po polsku (3)

    DomiM
    autor:
    1

    Bardzo smaczne frytki i ciekawa odmiana zarówno od ziemniaków, jak i mrożonych frytek. Warto pamiętać żeby przemieszać frytki aby się nie przypaliły! polecam!  -  16 cze 2016

    kojott86
    autor:
    0

    Przepis bardzo fajny i smaczny. Natomiast 40min w 200C to za długo. Zrobiłem partię na próbę i po 20 min wyciągnąłem połowę - była idealna. Przez kolejne 20 min pozostała w piekarniku połowa nie wyglądała już tak apetycznie - odłaziła skórka i ziemniaki straciły swój ładny wygląd. Może miałem taką odmianę bata lub jakiś inny czynnik na to wpłynął. Przepis polecam i proponuję po 20 min sprawdzić co się dzieje z frytkami.  -  01 lip 2017

    damian2n
    autor:
    0

    dobre  -  17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (13)