Pikantny kurczak z limonką

    Pikantny kurczak z limonką

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 244 osoby

    Szybki i łatwy przepis na pikantnego kurczaka marynowanego w salsie, musztardzie i soku z limonki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 120 ml (1/2 szklanki) sosu salsa
    • 60 ml (1/4 szklanki) musztardy dijońskiej
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 6 filetów z piersi kurczaka
    • 2 łyżki masła
    • 6 łyżek jogurtu naturalnego
    • 1 limonka pokrojona w kliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W płytkim szklanym naczyniu lub misce wymieszać sos salsa z musztardą i sokiem z limonki. Dodać kurczaka, przykryć naczynie i włożyć do lodówki. Marynować przez co najmniej 30 minut.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Wyjąć kurczaka z marynaty i włożyć na patelnię. Smażyć na złotobrązowy kolor, często obracając. W międzyczasie w rondelku gotować pozostałą marynatę przez 4-5 minut.
    3. Ugotowaną marynatę dodać do kurczaka i dusić całość około 3-5 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste, a sos zacznie błyszczeć. Przełożyć kurczaka na półmisek, a pod patelnią zwiększyć ogień i gotować marynatę przez kolejną minutę. Wyłożyć marynatę łyżką na piersi kurczaka, udekorować każdą z osobna łyżką jogurtu i kawałkiem limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis