Słodko-kwaśne klopsiki

    Słodko-kwaśne klopsiki

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 338 osób

    Przepis ten dostałam od mojej teściowej wkrótce po ślubie. Teraz to ulubiona potrawa naszych dzieci. Podaję ją zwykle z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 jajko
    • 1 drobno pokrojona cebula
    • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) octu jabłkowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) ketchupu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 220 g (1 szkl.) brązowego cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużej misce wymieszać wołowinę z jajkiem, cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy ok. 3 cm.
    2. Podsmażyć klopsiki w dużej patelni na średnim ogniu, aż będą ze wszystkich stron rumiane.
    3. Do osobnego naczynia wlać wodę, ocet, sos sojowy i ketchup. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Zalać tym klopsiki i nadal podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Przydałoby się zmienić przepis na sos, bo jest za słodki. - 17 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis