Placek z jabłkami i bakaliami

Placek z warstwami z jabłek i bezy z bakaliami. Łatwy i bardzo kruchy. Palce lizać!

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 blacha 25x36 cm

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • JABŁKA
  • 10 średnich jabłek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • BEZA
  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i margaryną. Następnie dodać żółtka i śmietanę i kiedy wszystkie składniki połączą się ciasto jest gotowe. Podzielić ciasto na dwie części.
  2. Jedną część rozwałkowanego ciasta wyłożyć na blachę ( 25×36 cm). Na ciasto wyłożyć starte jabłka odciśnięte z nadmiaru soku i posypać cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodać bakalie.
  4. Masę z białek z bakaliami wyłożyć na jabłka, a wszystko przykryć pozostałym ciastem. Piec przez godzinę w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować według upodobań.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie