Kotleciki z ziemniaków

    Kotleciki z ziemniaków

    39polubień
    15min.


    Zrobione przez 38 osób

    Doskonały sposób na puree, które nam zostało z poprzedniego dnia. Dzieciaki je uwielbiają! Te kotleciki opatentowała moja mama i zawsze się ich w domu domagaliśmy.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • puree z 6 ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 szklanka bułki tartej
    • 1 łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Najlepiej jeśli puree z ziemniaków jest z poprzedniego dnia i stało przez noc w lodówce (i jeśli dodano do niego masło i śmietanę lub mleko).
    2. Wbić do puree jajko, dodać około 2 łyżki bułki tartej, koperek i przyprawy. Wymieszać całość ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodać więcej bułki tartej.
    3. Na talerzyk wysypać pozostałą bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki o średnicy ok. 3 cm i grubości 1 cm i obtaczać w bułce tartej.
    4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoto po obu stronach. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis