Zaloguj się Zarejestruj się

Kotleciki z ziemniaków

Doskonały sposób na puree, które nam zostało z poprzedniego dnia. Dzieciaki je uwielbiają! Te kotleciki opatentowała moja mama i zawsze się ich w domu domagaliśmy.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 3 

  • puree z 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Najlepiej jeśli puree z ziemniaków jest z poprzedniego dnia i stało przez noc w lodówce (i jeśli dodano do niego masło i śmietanę lub mleko).
  2. Wbić do puree jajko, dodać około 2 łyżki bułki tartej, koperek i przyprawy. Wymieszać całość ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodać więcej bułki tartej.
  3. Na talerzyk wysypać pozostałą bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki o średnicy ok. 3 cm i grubości 1 cm i obtaczać w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoto po obu stronach. Podawać na ciepło.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie