Zupa ogórkowa

    Zupa ogórkowa

    26polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 18 osób

    To klasyczna zupa ogórkowa w wersji bezmięsnej. Ma dużo witaminy C i jest idealna na kaca :) Zamiast ziemniaków ogórkową można też zrobić z ryżem.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju lub masła
    • 2 marchewki pokrojone w półksiężyce lub w plasterki
    • 1 pietruszka pokrojona w półksiężyce lub w plasterki
    • 1/2 niewielkiego selera pokrojonego w kostkę
    • 1/2 małego pora pokrojonego w krążki
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone na 3 części
    • 2 łodyżki liści selera
    • 2 listki laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 3 ziarenka pieprzu
    • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 kostka rosołowa (lub do smaku)
    • 1 l wrzątku
    • 4 ogórki kiszone
    • woda z ogórków kiszonych
    • 150 g śmietany do zup
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub masło i dodać pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Podsmażać na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.
    2. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać ziemniaki, czosnek i kostkę rosołową i przykryć garnek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
    3. W międzyczasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce o małych oczkach.
    4. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, dodać starte ogórki. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać wody z ogórków kiszonych. (Ja dodaję dość sporo wody z ogórków, nawet z dwóch słoików, bo lubię bardzo kwaśną ogórkową).
    5. Zdjąć zupę z ognia. Dodawać po łyżce ciepłej zupy do śmietany i szybko mieszać, aby się nie ścięła. Kiedy śmietana będzie już ogrzana i wymieszana mniej więcej pół na pół z zupą, dodać mieszaninę do reszty zupy w garnku i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać jeszcze całość i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    anula
    autor:
    5

    Dias gotuje,przypomina mi zupe mojej Mamy,podobny przepis, - 08 sie 2012

    Efeb13
    autor:
    2

    Bardzo dobry przepis, tylko robię go na wywarze z kości. Reszta to samo. Jest super! - 07 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis