Kurczak Kung Pao

    Kurczak Kung Pao

    23polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1117 osób

    Pikantny kurczak w orzeszkach ziemnych - prosto z Chin! To proste danie i można nie przestrzegać dokładnie ilości składników, bo i tak się uda. Sos dobrze gęstnieje i jest pyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w dość dużą kostkę
    • 2 łyżki białego wina
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
    • 30 g pasty z ostrej papryki
    • 1 łyżeczka octu 5%
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 4 zielone cebulki, drobno posiekane
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 250 g pędów bambusa
    • 115 g orzeszków ziemnych, drobno posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Marynata: wymieszać 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką skrobi wymieszanej z wodą. Kawałki kurczaka włożyć do szklanego naczynia i dodać marynatę. Wymieszać całość. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Sos: w małej misce wymieszać 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką skrobi wymieszanej z wodą, pastą z ostrej papryki, octem i z cukrem. Wymieszać dobrze i dodać zieloną cebulkę, czosnek, pędy bambusa i orzeszki. Wlać sos do średniej patelni i podgrzewać, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat.
    3. W międzyczasie wyjąć kurczaka z marynaty i smażyć na dużej patelni aż mięso będzie białe, a wyciekające soki będą przejrzyste. Gdy sos będzie już gotowy, dodać do niego usmażonego kurczaka i dusić całość, aż sos zgęstnieje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    To jest jedno z najlepszych azjatyckich dań jakie udało mi się wykonać. Zdecydowanie polecam, polecam, polecam! - 31 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis