Pieczony kurczak teriyaki

    Pieczony kurczak teriyaki

    26polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5456 osób

    Pyszny kurczak po japońsku! Łatwo można przepis podwoić, a obiecuję, że będzie trzeba, bo kiedy Twoja rodzina raz go spróbuje będzie chciała więcej!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżka zimnej wody
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
    • 60 ml (1/4 szklanki) octu jabłkowego
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 12 udek z kurczaka, bez skóry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W małym rondelku, na małym ogniu, wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, cukrem, sosem sojowym, octem jabłkowym, czosnkiem, imbirem i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    3. Udka kurczaka włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22x32 cm. Polać kurczaka sosem, a następnie odwrócić i polać po drugiej stronie.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Po upływie tego czasu odwrócić udka na drugą stronę i piec kolejne 30 minut, lub do czasu aż kurczak będzie upieczony i wyciekające soki będą przejrzyste. Podczas pieczenia co 10 minut polewać sosem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Użyłam gotowego sosu teriyaki, który akurat miałam na stanie kuchni. Podpiekłam do tego również ziemniaczki, pycha. - 11 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis