Kurczak w orzechach laskowych

    (48)

    Pierś z kurczaka panierowana i smażona z dodatkiem pieczarek, brandy i likieru orzechowego - palce lizać!


    Zrobione przez 50 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g (1 szklanka) bułki tartej z przyprawami
    • 70 g (1/2 szklanki) zmielonych orzechów laskowych
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 30 g masła
    • 8 pieczarek pokrojonych w plastry
    • 50 ml brandy
    • 60 ml (1/4 szklanki) likieru orzechowego (z orzechów laskowych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W płytkim naczyniu lub misce wymieszać bułkę tartą z przyprawami z orzechami. Zanurzać piersi z kurczaka najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszaninie z bułką tartą tak, żeby się nią dobrze pokryły.
    2. Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Podsmażyć kurczaka na rumiano po obydwu stronach. Dodać pieczarki i, jeśli to konieczne, odrobinę więcej masła. Smażyć, aż pieczarki zmiękną (ok. 2 minuty).
    3. Zdjąć patelnię z ognia i dodać brandy. Podpalić zapałką, aby alkohol wyparował. Gdy płomień zgaśnie dodać likieru orzechowego. Ponownie podpalić zapałką, aby alkohol wyparował. Gdy płomień zgaśnie, postawić patelnię ponownie na ogniu i delikatnie gotować, aby sos zgęstniał. Gdy sos się zredukuje (zgęstnieje) potrawa jest gotowa!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis