Kurczak marynowany w ziołach

    Kurczak marynowany w ziołach

    2polubienia
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 38 osób

    To wspaniały pomysł na pieczonego kurczaka, który świetnie pasuje na niedzielny obiad, a przy okazji będziecie mogli użyć ziół z przydomowego ogródka - trzeba tylko wszystko zaplanować nieco wcześniej!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 całe kurczaki (po ok. 1-1,5 kg)
    • 2 pęczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekane
    • 1 pęczek świeżego tymianku
    • 6 łyżek suszonego rozmarynu
    • 3 łyżki startej skórki z cytryny
    • 12 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 3 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
    • 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
    • 235 ml (1 szklanka) białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.45min. 

    1. Marynata: do pojemnika blendera dodać pietruszkę, tymianek, rozmaryn, skórkę cytrynową, czosnek, pieprz, oliwę i wino. Zmiksować wszystkie składniki na gładką mieszaninę.
    2. Usunąć skrzydełka z kurczaków, a następnie związać kurczaki nicią, aby nogi przylegały ściśle do korpusów. Wetrzeć marynatę w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, wcierając też dobrze pod skórę na piersiach. Włożyć kurczaki do szklanego naczynia piersiami do góry i polać resztą marynaty piersi i nogi. Przykryć naczynie i marynować w lodówce przez 24 do 36 godzin.
    3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyjąć kurczaki z naczyń, a marynatę wylać. Włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22x32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż kurczaki będą upieczone w środku, a wyciekające soki będą przejrzyste.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis