Skrzydełka kurczaka w oleju sezamowym

    Skrzydełka kurczaka w oleju sezamowym

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 48 osób

    Oto przepis na chińskie skrzydełka z kurczaka prosto z Singapuru. Aromat oleju sezamowego sprawa, że nie można się im oprzeć. Jeśli jest taka możliwość należy je smażyć w glinianym garnku. Można też do nich dodać ziemniaki pokrojone w plastry, aby powstał pełen posiłek. Podawać z wyżem lub chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
    • 150 ml (10 łyżek) ciemnego sosu sojowego
    • 75 ml (5 łyżek) jasnego sosu sojowego
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 zielona cebulka, drobno posiekana
    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju sezamowego
    • kilka kropel oleju sezamowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Skrzydełka kurczaka pokroić na 3 części. W dużej patelni wymieszać skrzydełka z wodą, ciemnym i jasnym sosem sojowym, czosnkiem i zieloną cebulką. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu.
    2. Dodać 1/4 szklanki oleju sezamowego i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze kilka kropel oleju sezamowego. Zdjąć z ognia, przestudzić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis