Słodkie ziemniaki z ananasem

    (59)

    Pieczone słodkie ziemniaki w kandyzowanym sosie z ananasów! Moja cała rodzina je uwielbia!


    Zrobione przez 58 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 słodkich ziemniaków
    • 550 g ananasa w kawałkach
    • 200 g dobrze ubitego brązowego cukru
    • 1 szczypta mielonego cynamonu
    • 1 szczypta mielonego imbiru
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować formę masłem.
    2. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić i przełożyć do dużej miski do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę.
    3. Do niedużego rondelka wlać zawartość puszki z ananasem. Dodać cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
    4. Ułożyć ziemniaki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Zalać przygotowanym sosem i piec przez 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (59)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis