Kurczak po myśliwsku

    Kurczak po myśliwsku

    10polubień
    1godz.


    Zrobione przez 104 osoby

    Włoska nazwa tego dania to Kurczak Cacciatore, ale w tej wersji dodaję do niego boczku, który dodaje mnóstwo smaku! Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg) pokrojony na kawałki
    • 6 plasterków boczku, pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżki cebule, drobno posiekane
    • 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 235 ml (1 szklanka) białego wina
    • 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka, a następnie zdjąć go z patelni. Dodać boczek na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty.
    2. Dodać cebulę i pieczarki i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać kurczaka, posypać całość pietruszką, bazylią, solą i pieprzem. Dodać wino i pomidory. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut, odwracając kurczaka jeden raz. Wyjąć z patelni kurczaka i polać sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    PawełDudek
    autor:
    0

    - - 19 wrz 2015

    JoannaWachowicz
    0

    Właśnie przyrządziłam kurczaka po myśliwsku, zmieniając bardzo niewiele w tym przepisie, a właściwie krzyżując go z innym (http://ricette.giallozafferano.it/Pollo-alla-cacciatora.html ). A więc: nie cały kurczak a 5 podudzi (chyba było wiecej niż 1 kg), NIE dałam; boczku i bazylii, za to dodałam: więcej pieczarek (ok. 200gram), rozmaryn, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie. Pomidory były z puszki, bez skórki, tzw. PELATI. Wino białe wytrawne jak w przepisie, sól, pieprz też. Pachnie wyśmienicie, za chwilę degustacja z pure ziemniaczanym!!! A, włoska nazwa tej potrawy, bez boczku właśnie to Pollo ALLA cacciatora.... - 07 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis