Pikantne curry z kurczakiem

    Pikantne curry z kurczakiem

    9polubień
    40min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Curry z kurczakiem, garam masala, makiem i pastą czosnkowo-imbirową. Taką pastę można przygotować z 5 zgniecionych ząbków czosnku, 1/4 szklanki imbiru i 1/2 łyżeczki soli. Garam masala to przyprawa indyjska i zwykle jest dostępna w supermarketach.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/2 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w dość dużą kostkę
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 4 zielone papryczki chili, drobno posiekane
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
    • 1 łyżka maku
    • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
    • 450 ml (2 szklanki) wody
    • 1 łyżka garam masala
    • 1 szczypta mielonej kurkumy
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kurczaka opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Odstawić. Mak zmielić na pastę.
    2. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę z zieloną papryką chili aż się przyrumienią. Dodać pastę czosnkowo-imbirową i kontynuować smażenie. Dodać pastę z maku i kawałki kurczaka. Wymieszać dokładnie całość. Kiedy kurczak będzie już dobrze pokryty „sosem”, dodać ostrą paprykę w proszku i 2 szklanki wody. Przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez około 12-15 minut, aż kurczak się ugotuje.
    3. Kiedy kurczak będzie już dobrze ugotowany (na powierzchni sosu powinien pływać olej), dodać przyprawę garam masala i mieloną kurkumę, a następnie wyłączyć ogień pod patelnią. Wymieszać całość i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis