Czosnkowy kurczak stir fry

    Czosnkowy kurczak stir fry

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 417 osób

    Stir fry z kurczakiem, które ma mocno czosnkowy smak. Stir fry to nic innego jak szybkie smażenie na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, a kurczak jest usmażony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
    • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
    • 1 pęczek szczypiorku lub dymki, drobno posiekany
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w nieduże paski
    • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
    • 100 g (1 szklanka) kapusty, drobno poszatkowanej
    • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
    • 350 g (2 szklanki) młodego groszku w strączkach
    • 235 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Kiedy olej zacznie dymić, szybko wmieszać 2 ząbki rozgniecionego czosnku, imbir, dymkę i sól. Smażyć, stale mieszając, aż cebulka się zeszkli, około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć, aż nie będzie już różowy, około 3 minuty. Dodać pozostałe 4 ząbki zgniecionego czosnku i wymieszać. Dodać cebulę, kapustę, paprykę, groszek i 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i przykryć patelnię lub wok.
    2. W małej miseczce wymieszać pozostałą 1/2 szklanki bulionu (lub wody) z sosem sojowym, cukrem i skrobią kukurydzianą. Wlać mieszaninę do woka i mieszać, aż kurczak i warzywa pokryją się gęstym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu najlepiej z gorącym ryżem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis