Grillowany kurczak po azjatycku

    Grillowany kurczak po azjatycku

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 496 osób

    Doskonały na szybki obiad lub kiedy niespodziewanie odwiedzi nas rodzina. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką z zielonej sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 ml (1/4 szklanki) sosu sojowego
    • 4 łyżeczki oleju sezamowego
    • 2 łyżki miodu
    • 3 plasterki imbiru
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. marynowanie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W małej miseczce nadającej się do użycia w mikrofalówce wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym, miodem, imbirem i czosnkiem. Gotować w kuchence mikrofalowej na średnim poziomie mocy przez 1 minutę, a następnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 30 sekund, uważając, żeby mieszanina się nie zagotowała.
    2. Filety z kurczaka włożyć do płytkiego naczynia. Polać mieszaniną z sosem sojowym i odstawić na 15 minut, aby przeszły przyprawami.
    3. Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Z naczynia z kurczakiem odlać marynatę do małego rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstawić (później będzie użyta do polewania kurczaka).
    4. Ruszt grilla lekko posmarować tłuszczem. Grillować kurczaka przez 6-8 minut na każdą stronę albo do chwili, gdy wyciekający z niego sok będzie przejrzysty. Często polewać marynatą. Kurczak powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis