Kurczak po indyjsku

    Kurczak po indyjsku

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 62 osoby

    To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak (ok. 1 do 1,5 kg)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka zgniecionego czosnku
    • 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki garam masala
    • 1 łyżeczka curry
    • 1/4 łyżeczki soli selerowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
    2. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.
    3. Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis