Kurczak po indyjsku
1 / 1 Zdjęcie:  camp0433
Następne

Kurczak po indyjsku

To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla ... więcej

Sheneiza Lookman

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kurczak (ok. 1 do 1,5 kg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zgniecionego czosnku
  • 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki soli selerowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.
  3. Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.

Wszystko o kurczaku

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie