Sos barbecue

    Sos barbecue

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Przepis na sos barbecue idealny do kurczaka z grilla. Ten ma lekko owocową nutę dzięki koncentratowi pomarańczowemu. Nie zawiera cukru, dlatego jest idealnym substytutem tradycyjnego sosu barbecue dla osób na diecie.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 szklanki

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 350 ml koncentratu pomarańczowego (np. SunQuick)
    • 2 łyżeczki musztardy w proszku
    • 2 szklanki (450 ml) keczupu
    • sok z 1 cytryny
    • 120 ml (1/2 szklanki) czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na średniej patelni podsmażać cebulę i czosnek przez 4-5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać koncentrat pomarańczowy, musztardę w proszku, keczup, sok z cytryny, wino, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie przełożyć do blendera i zmiksować. W razie konieczności sos można rozrzedzić dodając wodę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis