Stary jak świat kapuśniak

    Stary jak świat kapuśniak

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 120 osób

    Bardzo pożywna zupa, świetna podczas zimowych dni.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1/2 średniej główki kapusty
    • 4 duże marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 słodka cebula, rozgnieciona
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 3/4 szkl. keczupu
    • 1,5 szkl. soku pomidorowego
    • 3 szkl. bulionu warzywnego
    • 400 g bulionu drobiowego
    • 400 g obranych i krojonych pomidorów w puszce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.40min.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Umieścić posiekaną kapustę w 8-litrowym garnku.
    2. Włożyć do mikrofali pokrojony seler z 2 łyżkami wody i pozostawić na 6 minut w wysokiej temperaturze.
    3. Włożyć do mikrofali pokrojoną marchewkę z 2 łyżkami wody i pozostawić na 4 minuty w wysokiej temperaturze.
    4. Dodać marchewkę i seler do garnka. Dodać rozgniecioną słodką cebulę i keczup. Dodać sok pomidorowy, bulion warzywny, bulion drobiowy i pomidory. Wlać wodę do puszek i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Gotować przez następne 30 minut.
    5. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
    6. Podawać z kromkami bagietki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis