Nigeryjska zupa z orzeszkami ziemnymi

    Nigeryjska zupa z orzeszkami ziemnymi

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Nauczyłam się gotować tę zupę od kilku moich nigeryjskich przyjaciół.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l (4 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1 papryczka chili (jalapeno), bez nasion i rozgnieciona
    • 80 g posiekanej cebuli
    • 80 g posiekanej zielonej papryki
    • 130 g masła orzechowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W 1-litrowym garnku doprowadzić do wrzenia bulion z papryczkami chili. Dodać zieloną paprykę i cebulę i znów doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
    2. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Dodać masło orzechowe i gotować ciągle mieszając aż masło orzechowe się roztopi i zupa będzie miała gładką masę.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis