Fasolatha - zupa fasolowa po grecku
1 / 1 Zdjęcie:  Myrrhmaid
Następne

Fasolatha - zupa fasolowa po grecku

  • 5 1
  • 29
    polubień

Fasolatha jest tradycyjną zupą grecką. Wykarmiła wiele pokoleń. Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa i podkreśla walory smakowe, tak więc nie należy jej w tej zupie żałować.

CORWYNN DARKHOLME

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 200 g (1 szkl.) białej fasoli
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 małe marchewki, pokrojone na plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
  • 700 ml (3 szkl.) wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Opłukać i odsączyć namoczoną fasolę. Wsypać do dużej patelni i przykryć wodą. Gotować przez 2-3 minuty. Odsączyć.
  2. Wlać do fasoli 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę, marchewkę, seler, pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, oliwę, sól i pieprz. Gotować przez około 50-60 minut, aż fasola będzie miękka. Wmieszać natkę pietruszki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

6

Sprawdziłem, bardzo smaczna. polecam - 02 lut 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie