Fasolatha - zupa fasolowa po grecku

    Fasolatha - zupa fasolowa po grecku

    53polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 79 osób

    Fasolatha jest tradycyjną zupą grecką. Wykarmiła wiele pokoleń. Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa i podkreśla walory smakowe, tak więc nie należy jej w tej zupie żałować.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g (1 szkl.) białej fasoli
    • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
    • 2 małe marchewki, pokrojone na plasterki
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 400 g krojonych pomidorów w puszce
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
    • 700 ml (3 szkl.) wody
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Opłukać i odsączyć namoczoną fasolę. Wsypać do dużej patelni i przykryć wodą. Gotować przez 2-3 minuty. Odsączyć.
    2. Wlać do fasoli 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę, marchewkę, seler, pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, oliwę, sól i pieprz. Gotować przez około 50-60 minut, aż fasola będzie miękka. Wmieszać natkę pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    CezarySzwagierek
    8

    Sprawdziłem, bardzo smaczna. polecam - 02 lut 2013

    autor:
    2

    Wypróbowałam i przyznam, że udana ta fasolatha - 21 maj 2014

    autor:
    1

    Witam,wlasnie gotuje,zapach mmm,nigdy nie dodawalam tymianku,najwazniejsze,ze zdrowa i obniza choresterol. - 18 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis