Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

    Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 97 osób

    Najbardziej popularna zupa w Grecji. Avgo oznacza jajko a lemono cytryna - dwa najważniejsze składniki, które tworzą tą lekką i pożywną zupę. Zamiast orzo można użyć innego drobnego makaronu. Udekorować plasterkami cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1650 ml bulionu drobiowego
    • 100 g nieugotowanego makaronu orzo
    • 3 jajka
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka zimnej wody
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wlać bulion drobiowy do dużej patelni i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron i gotować przez 5 minut.
    2. Ubić jajka na pianę, a następnie dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Powoli wmieszać 1 chochlę gorącego bulionu, a następnie dodać 1 lub 2 chochle więcej. Należy uważać, żeby nie ugotować jajek!
    3. Wrzucić mieszankę z powrotem do patelni, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast udekorowane plasterkami cytryny.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis